Körülbelül 20 évvel ezelőtt édesapámmal voltunk néhányszor Frankfurtban. Ott kínáltak először császárzsemlével. Nagyon jó emlék ez nekem és elhozza azt az időt, ha sütök épp itthon. Sikerült szereznem formázót is hozzá, de amíg nem volt, egy sima félbevágott műanyaggal csináltam a tetején a mintát.
A recepteket még próbálgatom, mert keresem a tökéleteset. Eddig ez a legjobb, amit csináltam, de fogok több félét próbálni ezután is. Ez Antukné Ildikó receptje
Hozzávalók
-
A felfuttatáshoz
-
100 ml víz
-
25 g élesztő (friss)
-
0.5 kávéskanál kristálycukor
-
A tésztához
-
800 g búzaliszt (BL55)
-
280 ml víz
-
1 teáskanál só
-
1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
-
1 db tojásfehérje
Elkészítés
-
A langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.
-
Tálba tesszük a lisztet, közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalót a maradék vizet és jól összegyúrjuk, majd kidagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük.
Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 2 óra alatt a háromszorosára kelesztjük.
Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk. Egyesével a két szélét aláhajtjuk ezt megcsináljuk 3-4-szer majd a két kezünk közt gömböt formálunk. Ha kész konyharuhával letakarjuk, és 40 percig kelni hagyjuk.
40 perc elteltével belenyomjuk a mintát, nyugodtan nyomjuk le rendesen, mert sülés közben még emelkedni fog a zsömle, de ne vágjuk el a tésztát azért.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
220 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kitcheeke 2017.11.24. 12:15:22
konyhakaland 2017.11.24. 12:22:12
cookori.com/Tescoma-Csaszarzsemle-pecset
Remélem beválik a recept, bár én még most más félét is próbálgatok és hasonlítgatom össze őket. :)