2017. november 23. 00:13 - konyhakaland

Császárzsemle/Kaiser roll

 

csaszarzsemle_20170709.jpg

Körülbelül 20 évvel ezelőtt édesapámmal voltunk néhányszor Frankfurtban. Ott kínáltak először császárzsemlével. Nagyon jó emlék ez nekem és elhozza azt az időt, ha sütök épp itthon. Sikerült szereznem formázót is hozzá, de amíg nem volt, egy sima félbevágott műanyaggal csináltam a tetején a mintát.

 

A recepteket még próbálgatom, mert keresem a tökéleteset. Eddig ez a legjobb, amit csináltam, de fogok több félét próbálni ezután is. Ez Antukné Ildikó receptje

 

Hozzávalók

12 darabra
  1. A felfuttatáshoz
  2. 100 ml víz
  3. 25 g élesztő (friss)
  4. 0.5 kávéskanál kristálycukor
  5. A tésztához
  6. 800 g búzaliszt (BL55)
  7. 280 ml víz
  8. 1 teáskanál só
  9. 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
  10. 1 db tojásfehérje

Elkészítés

210 perc
  1. A langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 10 perc alatt felfuttatjuk.

  2. Tálba tesszük a lisztet, közepébe tesszük a felfuttatott élesztőt, a többi hozzávalót a maradék vizet és jól összegyúrjuk, majd kidagasztjuk. Kiolajozott tálba tesszük.

    Tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 2 óra alatt a háromszorosára kelesztjük.

    Ha megkelt 12 egyenlő részre osztjuk. Egyesével a két szélét aláhajtjuk ezt megcsináljuk 3-4-szer majd a két kezünk közt gömböt formálunk. Ha kész konyharuhával letakarjuk, és 40 percig kelni hagyjuk.

    csaszar.jpg

     

     

    40 perc elteltével belenyomjuk a mintát, nyugodtan nyomjuk le rendesen, mert sülés közben még emelkedni fog a zsömle, de ne vágjuk el a tésztát azért.

    Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.

    csaszar2.jpg

         220 C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

        csaszar3.jpg

csaszar4.jpg

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr8013331707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitcheeke 2017.11.24. 12:15:22

Gyönyörűek a zsemlék! Ezt kipróbálom mindenképp, régóta keresek egy jó zsemle receptet. Hol vetted a formázót hozzá?

konyhakaland 2017.11.24. 12:22:12

A formázót édesanyám segítségével rendeltem Magyarországon.
cookori.com/Tescoma-Csaszarzsemle-pecset

Remélem beválik a recept, bár én még most más félét is próbálgatok és hasonlítgatom össze őket. :)
süti beállítások módosítása