Ki ne szeretné a finom, illatos kürtös kalácsot. Engem az otthoni karácsonyi vásárokra emlékeztet.
Mindkettő receptet Limarától próbáltam ki. A cukros-fahéjas rudat már többször készítettem, mert seperc alatt elfogy. :)
Azért vettem egy bejegyzés alá a két receptet, mert a cukros-fahéjas rúd gyakorlatilag a kürtös kalács ízéhez és illatához hasonlít.
A kürtös kalácshoz:
Egy egyszerű kalácstésztát készítünk az alábbi hozzávalókból:
- 50 dkg finomliszt
- 1 mk. só
- 3 ek. cukor
- 1 tojás
- 3 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
A vaj kivételével minden hozzávalót a KitchenAid robotgép üstjébe mértem és dagasztani kezdtem. Kb 10 perc után hozzáadjuk az olvasztott vajat is. Alapossan dolgozzuk össze, majd kapcsoljuk ki a dagasztást és tegyük a tálra a fedőt, vagy egy lezárható tálba tegyük át, és pihentessük 30 percig.
Addig előkészítettem a formáimat. Én testvérem párját kértem meg, gyűjtsön nekem fém sörös dobozokat. Ezeket becsomagoltam mind alufóliába. Olvasztott vajat kentem a fóliára ecsettel.
A közben megkelt tésztát lisztezett felületre borítottam és kb. 4-5 mm vastagságú téglalapot nyújtottam belőle. Pizzavágóval 2 cm széles csíkokra daraboltam, majd a csíkokat feltekertem a hengerekre, de úgy, hogy kis hézag is maradjon közöttük, majd a munkalapon végigforgattam őket, így eltünnek a hézagok.
Egy tálcára apróbb szemű kristálycukrot szórtam. A maradék olvasztott vajjal lekentem a tésztákat és megforgattam a cukorban. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, egyszerre csak hármat, hogy bőven maradjon hely közöttük. Ez fontos, hogy maradjon hely közöttük, mert én legelőször szorosabbra raktam , így nem tudott kellően sülni, elgyengült a tészta, és amikor forgattam volna őket, akkor gyakorlatilag folytak lefele a formámról.
A sütőt ezalatt grill fokozaton felmelegítettem. A középső rácsra toltam a tepsit. 2 perc után fordítottam kicsit a tésztákon, 2 perc múlva megint és megint. 8-10 perc alatt vékony, roppanós karamellréteg képződött. Folyamatosan figyelni kell, gyorsan megéghet a cukor. Amikor kivettem a sütőből talpára állítottam a hengereket, 2 percig hagytam pihenni. Utána könnyen ki lehetett húzni a gurigákat. Ilyenkor még a karamell kicsit olvadt, ismét meg lehet forgatni kristálycukorban, és én a cukorhoz fahéjat kevertem, így lett finom fahéjas.
Könnyű, puha tészta, ropogós karamell réteg, szinte tökéletes lett.
Cukros-fahéjas rúd
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk. só
- 3 ek. cukor
- 1 tojás
- 2 tojás sárgája
- 3 dl langyos tej
- 6 dkg puha vaj
- 3 dkg friss élesztő
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kitcheeke 2017.11.24. 15:57:44
konyhakaland 2017.11.24. 22:41:10