2017. november 28. 01:13 - konyhakaland

Érdekességek a KitchenAid-ről

ÁLTALÁNOS

A KitchenAid mixereket 1919 óta gyártják, már a legelsők is motorral rendelkeztek. Az 1930-as évektől kezdte az ikonikus keverő fejjel rendelkeznek.

A nevének története:

Amikor a vállalatvezetők az első mixereket próbálták, azt mondták : Nem tudjuk, hogy hívják, de ez az egyik legnagyobb konyhai segítség (angolul Kitchen aid), amit valaha láttunk.

40 színben készült a mixer, ezek közül már több megszünt.

A 40 szín közül 11 az ezüst árnyalata.

Több, mint 14 kiegészítő elérhető. Ezek közül a legnépszerűbb a  szilikonos keverőlapát.

A legdrágább és legelterjedtebb kiegészítők a daráló, a tésztakészítő szett.

Az évek során több kiegészítő megszűnt: ezüst polírozó, konzervnyitó, kés élező, olaj adagoló, borsóhámozó.

Néhány kiegészítő változott az évek során. Pl a fagylaltkészítő először fából készült.

A megszűnt kiegészítők, illetven minden színű KitchenAid megtalálható az Ohio állambeli Greenville-ben található KitchenAid Experience múzeum (és gyár)-ban

 

11 ÉRDEKES DOLOG A KITCHENAID-RŐL

  1. Eredetileg a pékek munkájának idejét szerették volna csökkenteni.

1908-ban Herbert Johnson,  a Hobart Manufacturing Company-től kezdett egy olyan gépet megtervezni, amely képes kenyértésztát készíteni. 1914-ben a cég 80-os quart állványkeverőt forgalmazott, amit H-modellnek hívtak. Ez egy áldás volt a kereskedelmi pékeknek.

  1. Haditengerészek voltak az első rajongói

Még a KitchenAid előtti gépek elég sokrétű környezetben jelentek meg. Az USA haditengerészete megrendelte a H modellt, hogy időt takarítsanak meg és könnyebben ellássák a nagyméretű személyzeti létszámot. Ezek az eszközök annyira hasznosnak és értékesnek bizonyultak, hogy szabványos felszerelés lett a haditengerészet hajóin.

 

  1. Vezető felesége nevezte el

A kereskedelmi mixer hatalmas sikere után a Hobart modellt otthonokban is elkezdték használni.  Miután elkészült egy prototípus, kiválasztottak  vezetőket és  mérnököket, hogy a mixereket vigyék otthonukba, feleségeik pedig gondoljanak át egy megfelelő kereskedelmi nevet. Amikor egyik feleségük dicsérte a mixert, mint "a legjobb konyhai segédeszközök" (the best kitchen aid), ami valaha is volt neki, kulináris történelmet írtak.

 

  1. Az első típus hatalmas volt

1919-ben az otthoni sütögetőknek is esélyük lett egy konyhai eszköz forradalmasítására. Ez volt a Hobart H-5 modell, amit nem övezett olyan siker, mint az ipari elődjét.  Ez az otthoni modell hatalmas volt ( súlya 65 pound, és 26 inch magas volt ) Az ára is borzasztóan magas volt.

 

  1. A cégnek kreatívnak kellett Lennie, hogy eladja a termékeit

Hobart, miután a boltok eladásai halványultak, fogta a mixerét és házról-házra járt, hogy bemutassa a háziasszonyoknak a mixert.

 

  1. Kisebb KitchenAid kereskedelmi áttörést jelentette

1927-ben egy új, kisebb verziójú KitchenAid került a forgalomba, ami végül sikerrel járt. Kisebb is volt, olcsóbb is volt, ami jobban a háziasszonyok látószögébe került és a tárcájukhoz is. Ez az új változat, a G-modell óriási sikert aratott. 3 év alatt 20,000 db-ot értékesítettek belőle.

 

  1. Nem sokkal a nagy siker után, gazdasági hanyatlás volt, ami rossz hír egy gyakorlatilag luxusnak tekinthető gépnek. A vállalat úgy döntött, tartja a fejlesztést és 1936-ban Egmont Arens tervező jött a fedélzetre, hogy új modelleket hozzon, amely szó szerint alakíthatja a KitchenAid jövőjét. 1937 augusztusában bemutatta a K modellt.

Hogy milyen erős volt Arens új dizájn-ja? Jelenleg, több mint 75 évvel később is töretlen a sikere, gyakorlatilag változatlan a kitchenaid azóta.

 

  1. Arens tervezése nem az egyetlen tartós dolog a KitchenAid-nél. Amikor az otthoni mixerek 1994-ben ünnepelték 75. évfordulójukat, a KitchenAid indított egy keresést, hogy megtalálja a legöregebb, de még működő mixerét. A  Pennsylvania Blawnox-ban a kilencvenegy éves Maude vitte haza 7500 dollárért a készüléket , egy működő 1919-es H-modellt birtokolt. Humes elismerte, hogy a keverőt örökölte egy nagynénjétől, és valójában egy újabb modellt használt: az 1930-as évek G. modelljét.

 

  1. Ahhoz, hogy a konyha hősévé váljon és 7 évtizede az is maradjon, sokkal több, mint egy egyszerű konyhai esztétikai dizájn.

 

  1. A régebbi kiegészítők és még mindig működnek

 

Még a legrégebbi kiegészítők is hozzácsatlakoztathatók a legújabb modellekhez is, ezt köszönhetjük annak, hogy Arens tervezése ilyen tartós.

 

  1. Kitchen Aid Múzeum

Az 1940-es évektől kezdve minden KitchenAid keverőt ugyanabban a gyárban építettek Greenville-ben, Ohio-ban, amely a konyhai készülékek szentélyévé vált. A KitchenAid Experience kiskereskedelmi bolttal és gyári túrákkal büszkélkedhet, de a mixerek legdurvább rajongói számára a csúcspontnak a múzeum azon része számít, amely korai modellekkkel, vintage kiadványok és híres mixerekkel büszkélkedhet, mint ami a  Julia Child tulajdonában lévő K5A.

 

 

batidora-mezcladora-kitchenaid.jpg

Egy KitchenAid mixer hírdetés

antique_kitchenaid-640x480.jpg

A KitchenAid "A" modell "Kaidette" állványmixer,  melyet az 1930-as években gyártottak. Ez egy prototípus volt

kitchenaid_model_k-640x480.jpg

KitchenAid K modell és hírdetése

13729509593_69774f2d58_k-640x512.jpg

KitchenAid mixer Julia Child konyhájában

925335803_94bbc80aaa_o-480x640.jpg

Aranyozott 1,000,000 mixer a KitchenAid múzeumban

 

925341437_5dde563781_o-640x480.jpg

A KitchenAid múzeumban régi mixerek különböző kiegészítőkkel

 

Címkék: KitchenAid
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr2113399405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása