2017. december 13. 22:13 - konyhakaland

Karácsonyi kekszek

Karácsonyi hangulatban égnek az emberek. Idén valahogy nehezen kap el a hangulat "szele", sajnos nem tudom miért.

Követek néhány blogot és az egyiken találtam az alábbi receptet. 

 

Hozzávalók:

  • 5 evőkanál víz
  • 210 g barna cukor (világosabb)
  • 3 evőkanál light szirup (én is kerestem google-n, hogy mit takarhat, de ez egy svéd jellegzetesség, helyette én golden szirupot használtam, de szerintem a juharfa szirup, vagy palacsintához való szirup is tökéletesen megfelel)
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál őrölt gyömber
  • 3 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 250 g sózott vaj, kockázott, hideg
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 560 g finomliszt,  plusz extra a nyújtáshoz

Szükséged lesz keksz kiszúrókra, nyomdára, nyújtófára

  • Helyezd a vizet, barna cukrot, a szirupot, mézet, gyömbért, fahéjat és szegfűszeget egy mély lábasba.
  • Folyamatosa keverés közben közepes lángon forraljuk fel a keveréket.
  • Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a kockázott, hideg vajat és keverjük össze, amíg teljesen egyneművé nem válik.
  • Adjuk hozzá a szódabikarbonát.
  • Öntsük át ezt a keveréket egy nagyobb tálba és hűtsük szobahőmérsékletűre.
  • Szitáljuk bele a lisztet 3 részletben. Egy ragacsos, kissé nedves tésztát kapunk. Használjuk a kezünket. :)
  • Csomagoljuk folpack-ba és 2 óráig vagy ameddig teljesen kihűl, hagyjuk pihenni.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

  • Lisztezett felületen nyújtsuk ki 5-6 mm vastagságúra.
  • Fogjuk egy nyomdát és nyomjuk a tésztára, majd keksz kiszúróval szúrjuk ki. (akinek egyben van, annak könnyebb dolga van)
  • Helyezzük a kiszúrt kekszeket sütőpapiros felületre. Az egészet hűtsük 30 percig és utána tegyük a sütőbe. 
  • Süssük 8-10 percig (keksz mérettől függően, finoman sötétebb lesz a széle, akkor jó)

 

 20171207_131341.jpg

20171207_120833.jpg

20171207_115418.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenadventures.blog.hu/api/trackback/id/tr9513498857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása