Karácsonyi hangulatban égnek az emberek. Idén valahogy nehezen kap el a hangulat "szele", sajnos nem tudom miért.
Követek néhány blogot és az egyiken találtam az alábbi receptet.
Hozzávalók:
- 5 evőkanál víz
- 210 g barna cukor (világosabb)
- 3 evőkanál light szirup (én is kerestem google-n, hogy mit takarhat, de ez egy svéd jellegzetesség, helyette én golden szirupot használtam, de szerintem a juharfa szirup, vagy palacsintához való szirup is tökéletesen megfelel)
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál őrölt gyömber
- 3 evőkanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 250 g sózott vaj, kockázott, hideg
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 560 g finomliszt, plusz extra a nyújtáshoz
Szükséged lesz keksz kiszúrókra, nyomdára, nyújtófára
- Helyezd a vizet, barna cukrot, a szirupot, mézet, gyömbért, fahéjat és szegfűszeget egy mély lábasba.
- Folyamatosa keverés közben közepes lángon forraljuk fel a keveréket.
- Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a kockázott, hideg vajat és keverjük össze, amíg teljesen egyneművé nem válik.
- Adjuk hozzá a szódabikarbonát.
- Öntsük át ezt a keveréket egy nagyobb tálba és hűtsük szobahőmérsékletűre.
- Szitáljuk bele a lisztet 3 részletben. Egy ragacsos, kissé nedves tésztát kapunk. Használjuk a kezünket. :)
- Csomagoljuk folpack-ba és 2 óráig vagy ameddig teljesen kihűl, hagyjuk pihenni.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki 5-6 mm vastagságúra.
- Fogjuk egy nyomdát és nyomjuk a tésztára, majd keksz kiszúróval szúrjuk ki. (akinek egyben van, annak könnyebb dolga van)
- Helyezzük a kiszúrt kekszeket sütőpapiros felületre. Az egészet hűtsük 30 percig és utána tegyük a sütőbe.
- Süssük 8-10 percig (keksz mérettől függően, finoman sötétebb lesz a széle, akkor jó)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.